ABC Kuchni – Restauracja & Catering

Kameralnie, Smacznie, Zdrowo

Zapraszamy na Stary Rynek. Świętujemy imieniny Marcina!

W poniedziałek, 11.11.2013 zapraszamy serdecznie na Stary Rynek, gdzie cały Poznań i okolice świętować będzie imieniny Św. Marcina.

Poza Marcińskimi rogalami, będą także pyszne dania  i produkty z Gęsiny. Podczas kulinarnych pokazów reprezentować nas będzie Szef Kuchni i Produkcji Krzysztof Kucharski. Zaprezentuje wykonanie Udka Gęsiego Confit na puree z marchewki, podane z krokietem  z modrej kapusty i smażonymi rydzami, skropione sosem majerankowym. Pycha! Poniżej przepis! Pokaz o 12!

Składniki:

  • Udko gęsie
  • Tłuszcz sadełkowy z gęsi
  • Sól, pieprz, majeranek, czosnek, cukier (do smaku)

Puree marchewkowe:

  • Marchew
  • Sok z pomarańczy
  • Masło
  • Śmietana
  • Cukier, sól(do smaku)

Krokiety z modrej kapusty

  • Kapusta czerwona
  • Rodzunki
  • Smalec
  • Mąka
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Ocet
  • Sól,pieprz,cukier (do smaku)

Sos majerankowy

  • Wywar mięsny
  • Śliwka suszona
  • Majeranek
  • Mąka
  • Masło
  • Sól, pieprz (do smaku)

Smażone rydze

  • Rydze
  • Masło
  • Sól,pieprz
  • Koperek

 Sposób przygotowania:

1)   Gęś nacieramy przyprawami i marynujemy 48h

2) Tłuszcz sadełkowy rozpuszczamy i dusimy w nim gęś na minimalnym ogniu

do  miękkości (ok. 5h)

II

1) Kapustę siekamy i dusimy na smalcu, dodajemy rodzynki i ocet. Doprawiamy

do smaku solą,pieprzem i cukrem.Dodajemy mąkę i jajka – studzimy.

2) Formujemy krokiety i obtaczamy w jajku i bułce – smażymy.

III

Marchew obieramy i kroimy w kostkę – gotujemy do miękkości w soku

Pomarańczowym z dodatkiem wody i masła – aż cały płyn odparuje,

dodajemy śmietanę i miksujemy na jednolite puree – doprawiamy do smaku

Solą i cukrem.

IV

Wywar miesny gotujemy razem ze śliwkami, aż zredukują się  o połowę.

Z mąki i masła robimy zasmażkę i zagotowany wywar. Powstały sos dokładnie

miksujemy i doprawiamy do smaku – dodajemy majeranek

V

Rydze dokładnie czyścimy i smażymy powoli na maśle – doprawiamy i dodajemy

siekany koperek.

Odwiedźcie także koniecznie stanowisko ABC KUCHNI, gdzie zdegustować będzie można pyszne pasztety i konfiturę z KOLEKCJI SMAKÓW, a także wziąć udział w KONKURSIE, gdzie to wygrania są smaczne nagrody! Szczegóły na http://www.kolekcjasmakow.com

Poniżej przedstawiamy cenne informacje dotyczące wydarzenia na Starym Rynku!

1146660_691876150823757_1863871567_n

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Zapraszamy na Stary Rynek. Świętujemy imieniny Marcina!, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Leave a reply