ABC Kuchni – Restauracja & Catering

Kameralnie, Smacznie, Zdrowo

ZDROWE NALEŚNIKI dla każdego.

Wegetariańskie naleśniki z soczewicą, świeżym szpinakiem, pomidorami zapiekane z sosem grzybowym

nalesniki 2

Składniki

  •  naleśniki 8szt
  • pasztet z soczewicy
  • świeży szpinak 200gr
  • pomidor 1szt
  • pół szklanki tartego sera(mozarella, gouda, chedar)
  • pieczarki 200gr
  • boczniaki 200gr
  • jedna cebula
  • śmietana 18% 200ml
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy: W rondelku szklimy na oliwie cebule, dodajemy pokrojone w duże kawałki grzyby i dusimy na dużym ogniu kiedy odparuje z grzybów płyn dodajemy śmietankę i gotujemy aż śmietanka się zredukuje i sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farsz: Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, Szpinak myjemy pod bieżąca wodą, suszymy i siekamy. Wszystkie składniki łączymy z pasztetem z soczewicy i ewentualnie podprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik rozkładamy farsz i zwijamy w rulon, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piecu w temperaturze 180stC przez 5min. Polewamy gorącym sosem grzybowym.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
ZDROWE NALEŚNIKI dla każdego., 10.0 out of 10 based on 1 rating

Leave a reply